Rally Lydighed blev først beskrevet i USA af Bud Kramer. Hans mål var at beskrive et prøveprogram, hvor det positive og villige samarbejde mellem hund og fører var i højsædet. De enkelte øvelser skulle afspejle den kommunikation og de bevægelser, som skabte det gode grundlag for det daglige samvær med hunden.

De øvelser, som Bud har beskrevet, er alle udviklet så de kan bruges i hverdagen når hunden fx er med i byen og man skal udenom ting, kigger på vinduer og møder venner og bekendte. I 2001 blev de første prøver gennemført i USA og siden 2003 har Rally Lydighed været brugt i træningen flere og flere steder i Danmark.

Siden 2006 har der været afholdt prøver i Rally Lydighed i Danmark. Ved prøverne er glæden, udstrålingen og samarbejdet vigtigere end præcisionen. Under prøven kan der kommunikeres frit med hunden, og der er ingen krav om at der skal bruges særlige kommandoer.

Prøverne gennemføres på en bane med 10 til 20 skilte, som angiver hvad hunden og føreren skal gøre, fx stoppe og få hunden til at lægge sig. Hundeføreren skal selv finde den rigtige vej rundt på banen og sikre at hunden får gjort øvelserne rigtigt. Det hele foregår i et raskt tempo og med en udstråling af glæde og overskud. Det gør også at prøverne er underholdende at se på.

Mange lydighedstrænere har fundet inspiration i Rally Lydighed og har selv fundet på flere øvelser med tilhørende skilte, men glæden og den initiativrige hund, som er grundlaget i Rally Lydighed, har også skabt rene Rally hold, som arbejder målrettet mod prøver i Rally Lydighed.

Der konkurreres i 5 klasser, begynder, øvede, ekspert, champion og en åben klasse som alle kan starte i.

Nyheder

Sponsorer